středa 25. dubna 2012

Historický park Sukhothai

Jelikož jsme v pátek neměli školu, využili jsme prodlouženého víkendu k návštěvě historického parku Sukhothai, který se nachází cca  5,5 hodiny jízdy autobusem z Chiang Mai. Sukhothai se nachází ve středním Thajsko, jedná se o historický národní park, který je zapsán na seznamu UNESCO.
 Jedná se o stavby ze 13 století, která jsou zasazeny do krásné okolní přírody. Stará Sukothai je rozčleněna do 3 částí, v každé části musí cizinec zaplatit vstup 100 thb (dříve existovala vstupenka za 350 thb na 5 míst, ale tu vláda již zrušila). Bohužel poprvé nám nebyl uznán dopis z univerzity, a proto jsme museli zaplatit poprvé též 100 thb. Před vstupem jsme si půjčili kola za 100 thb (pro 4 osoby na celý den), bez nich by to asi v tomhle vedru nešlo. Nikdy jsme asi větší vedro nezažila, napila jsme se a přitom měla furt žížeň.  Byli jsme vždycky schopní cca 300 metrů a zastavovali jsme na pití. Ikdyž nikdo z nás není extra nadšencem do historie, tak jsme byli nadšení. 











První den jsme strávili jen v této jedné z placených oblastí, jedná se taky o jednu z nejznámějších. Nebylo kam spěchat, tak jsme si dali ledovou kávu v kavárně a přitom nám po stromě proběhlo toto nádherné zvíře (viz foto)

Kolem šesté hodiny se trochu zamračilo, tak jsme mohli začít trochu fungovat, divím se, že nikdo nedostal úpal.









Večer jsme si zašli do jedné z restaurací, ceny v restauracích byly velice přívětivé a jídlo chutné. Ubytování jsme sehnali přímo v centru staré Sukothaie : Old guesthouse za 200 thb za pokoj s větrákem a koupelnou. V noci jsme se moc nevyspali, bylo šílené vedro, vstávali jsme brzo a měli jsme naplánovaný výlet na kolech do vzdálenějších oblastí, kde se neplatil vstup. Celý den jsme, ale začali výbornou snídáni, abychom měli dostatek sil. Poté jsme vyrazili, jelo se celkem slušně, ikdyž bylo vedro. Občas nám přes cestu běžely krávy, ale jinak pohoda. Tento výkon nás pak natolik unavil, že jsme se naobědvali a u jednoho z chrámů našli útočiště, kde jsme uvítali trošičku stínu. Samozřejmě né na dlouho, lehli jsme si do mraveniště. Nedalo se nic, člověk v tomhle vedru dokáže fungovat jen tak 3 hodiny denně a tak jsme se rozhodli jet na ubytování a strávit tuto nejhorší (nejteplejší) dobu pod studenou sprchou. Studená sprcha samozřejmě tekla teplá, ale přesto nás to trošku zchladilo, dali jsme si k tomu jedno studené pivečko a bylo o něco líp. Cca v půl 6 jsme vyrazili prozkoumat ještě 2 placené časti, které jsme ještě neviděli. Samozřejmě jsme jeli až takhle pozdě, že jsme měli zjištěno, že okolo půl šesté odchází výběrčí vstupných a park je otevřen cca hodinu pro veřejnost :-) Takže jsme vše viděli zadarmo 













Večer když se ochladilo na 35 stupňů jsme relaxovali a připravovali se na další horký den, kdy jsme měli naplánovaný přesun zpět do Chiang Mai. 






Žádné komentáře:

Okomentovat